8 Temmuz 2015 Çarşamba

Başlarken Bilinmesi Gerekenler



Tekrar merhabalar,

Geçtiğimiz günkü açılış yazımın ardından bu kez artık oyuna başlarken bilmemiz gereken bir kaç ön bilgiden bahsedecek ve "Başlangıç ve Erken Oyun" bölümünün temellerini atacağız.

Arkadaşlar öncelikle legend online hakkında kabullenmemiz gereken bazı temel, olmazsa olmaz durumlar var. Bunları iyi öğrenir ve iyi uygulayabilirsek, oyunun başından itibaren ortalamanın üzerinde bir karakter oluşturabiliriz ve sırtımız yere gelmez.

Server seçimiyle başlayalım,
Son derece basit, bu tarz oyunlara aşina olan hemen herkesin zaten tahmin edebileceği bir durum olmakla beraber, bu tip oyunlara yabancı arkadaşlarımız için önemli bir madde olduğunu düşünüyorum server seçiminin.
Arkadaşlar legend online de oynayacağımız serveri seçerken mutlaka ama mutlaka, en yeni, en son açılan serveri seçmeli, hatta mümkünse yeni server açılışını bekleyerek (3 günde bir yeni server açıldığı için pek problem olmayacaktır) oyuna ilk saniyeden itibaren dahil olmalıyız.

Çünkü mesele şu ki, bu oyunda mevcut servere 2-3 hafta sonradan giren bir oyuncunun erken ve orta oyunda başarılı olma şartı oldukça düşüyor. Bunun ana nedeni ise hem server başlangıcındaki ödülleri ve etkinlikleri kaçırması, hem de level olarak geri kalarak ekip görevlerinde sıkıntı yaşaması olarak gösterilebilir. Bu yüzden mümkün mertebe en yeni serverde başlamaya dikkat etmeliyiz.

Legend de başarılı olmanın yine temel kurallarından bir tanesi de stokçu olmak, yani biriktirmektir.

Peki neleri, nasıl ve neden biriktirmeliyiz?
Etkinlikler bölümünde bundan zaten detaylı olarak bahsedeceğim ama burada da kısaca konuşalım;

Oyunda, belirli miktarda kullanıldıkça size güç kazandıran bir takım eşyalar var, bunlar kıyafet ve aksesuarlarınıza yaptığınız "mozaikler" ve bu mozaik taşlarının gücü arttıran "şeytan kristali" , bineğinizin gücü arttıran "canavar taşı", perinizin gücünü ve büyüme oranını arttıran "peri kristal incileri" ve "peri büyüme kristalleri" , mutluluk ruletinin seviyesini yükseltip size atak ve defans veren "mutluluk taşları" gibi sıralanabilir.

aslında bunlardan da fazlası var, örnekleri arttırabiliriz ancak dediğim gibi, detaylara "Etkinlikler" bölümünde girmeyi planlıyorum.

Bizim bu tarz eşyalar hakkında bilmemiz gereken ise şu, bu tarz eşyalarla ilgili, oyun ilerledikçe etkinlikler gelmekte, örneğin;

"200 tane şeyran kristali birleştirin-50 şeytan kristali kazanın" şeklinde.
ya da

"50 canavar taşı birleştirin-10 canavar taşı ve 1 adet canavar taşı kutusu kazanın" gibi..

bizler, oyunun başından elimize geçecek olan bu tip eşyaları mümkün olduğunca saklayıp biriktirerek, bu eşyalarla ilgili etkinlikler geldiği vakit topluca kullanacak, böylece etkinlik sayesinde bir miktar da fazladan kazanç sağlamış olacağız. Stokçu-biriktirici olmanın mantığı budur. Sabırlı olmalı, anlık ve kısa vadeli başarılar için bu tip eşyaları harcamamalıyız.

Oyunda o sıralarda hangi etkinliklerin mevcut olduğunu ekranın sağ üst bölümündeki "sıcak etkinlikler" bölümünden öğrenebilir, ilerleyen günlerde gelecek olan etkinlikleri ise oyunun facebook sayfasından takip edebilirsiniz.


Tabi oyun başında bazı istisnalar mevcut olacaktır,
Mesela, oyuna yeni başladığınız zaman ekranın sağ üst bölgesinde görülen "hedef" adında bir bölüm olacak. Orada bazı kriterleri gerçekleştirmeniz halinde alabileceğiz ödüller görünüyor, örneğin şöyle bir kriter var "şeytan damgasını 8 level yapın". Şimdi bunu yapmak, bizim bahsettiğimiz "sıcak etkinlik bekleme" durumuna biraz ters gibi gözükebilir. Ancak unutmayın ki o sırada orada bahsedilen kriterler de aslında bir etkinlik ve bunları gerçekleştirmeniz durumunda yine güzel ödüller alacaksınız.
Bu yüzden oyunun başındaki bu tarz şeyleri kaçırmayın, yapmaktan çekinmeyin. Şeytan damganızın seviyesini 8 yapana kadar şeytan kristallerinizi kullanın ama geri kalanını da deponuzda saklayın.

Etkinliklerden iyi yararlanmak için unutmamanız gereken şey, etkinlikte istenen şeyin ne eksiğini yapmak, ne de fazlasını. Eğer etkinlik size 50 tane birleştirin diyorsa ve alınacak ödül 1 kereye mahsussa (bu tarz durumları etkinlik bölümünde detaylıca inceleyeceğiz) gidip de 100 tane basmayın. ya da 500 tane basınca ödül alacaksanız, 1000 tane basmayın. Her zaman için, etkinliğin sizden istediğini yapın, ödülünüzü alın ve geri kalanlar için sabredin.

Bahsetmek istediğim bir başka önemli konu da, bu oyunun bir takım oyunu olduğu. Yani oyunda ilerlemek, güçlenmek istiyorsanız, diğer oyunculara da çok ihtiyacınız olacak. Oyunda bireysel olarak da yapabileceğiniz pek çok şey var, ancak bunlar sınırlı. 4 kişilik ekipler halinde, hatta bazen birlik halinde (oyunda onlarca, hatta yüzlerce oyuncunun bir araya geldiği clan-ittifak tarzı bir yapılanma olan birlikler mevcuttur)  yapmanız gereken pek çok şey olacak ve ekibinizin-birliğinizin performansına göre güzel ödüller kazanacak, oyundaki gidişatınızı olumlu anlamda şekillendirecek.

Bunlar düşünüldüğünde, oyun hayatınızın başından itibaren düzgün bir insanı karakter çizmeniz şart. çünkü düzgün davranışlar, sizleri oyun içindeki düzgün insanlarla tanıştırır ve biliyorsunuz ki düzgün insanlar da genelde işlerini düzgün yaparlar. Bu sayede oyununuzu da düzgün bir şekilde oynayıp başarılı olabilirsiniz. Daha serverin ilk gününden itibaren birileriyle özel ya da genel mesajdan küfürleşmek, kavga etmek, birilerine laf atmak sizi, siz farkında olmadan diğer oyuncuların gözünde küçültür ve oyun ilerledikçe yalnız ve arkadaşsız kalabilirsiniz.

Legend online de serverler çok büyük ve kalabalık görünür, ama öyle değildir arkadaşlar..oyun ilerleyip de 2-3 ay geride kaldığında, epi topu 40-50 kişilik bir düzenli online oyuncu kitlesinin kaldığını görürsünüz ki bunlar da genelde düzgün insanlardır. Çürük elmalar, ya da oyunu öylesine oynayan, yeterince istekli olmayanlar, kısacası kuru kalabalık, en geç 2 ay içinde dağılır, geriye kemik bir oyuncu kitlesi kalır.
Artık çok büyük bir mucize olmadığı sürece, serverler birleştirilene kadar birlikte oynacağınız adam sayısı bellidir ve inanın bu sayı tüm serverde 40-50 yi, kendi birliğinizde ise 10 u geçmez.

Eğer oyun başından itibaren güzel arkadaşlıklar edinememiş, sağlam ve devamlı bir ekip kuramamış ya da bulamamışsanız, bu aşamada çok ama çok zorlanmanız, görev yapamaz hale gelmeniz ve nihayetinde de oyundan zevk alamayıp bırakmanız oldukça olası.

Bu durumun önüne geçmek için ise, düzgün bir insanı karakter çizmeniz gerektiğinin yanı sıra size tavsiyem şu şekilde olacak;

Oyun başlar başlamaz bir kaç saat içinde kendinizi bir birliğin içinde bulacaksınız. Hatta belki de birliği siz kuracaksınız ve insanları toplayacaksınız. Neticede, 2-3 gün gibi kısa bir süre içinde 100 e yakın oyuncuyla bir arada, aynı havuzda, aynı amaca yönelik olarak (level kasma-görev yapma-güçlenme) bir arada bulacaksınız kendinizi.

Oyuncular, genelde 39 level civarına kadar seri şekilde geliyorlar ama bu noktadan itibaren fikirler değişmeye başlayabiliyor,

Kimi oyuncu ben 39 levelde kalacağım derken, kimisi 49 a kadar kasayım bana yeter, sonra orada bir süre kalır güçlenirim diyebiliyor. planlar ve oyun stratejileri oyuncudan oyuncuya değişebiliyor ki burada da amaç şu : "kendi seviyesinde en iyi olabilmek". Bu yüzden  oyuncular bu tarz özel seviyelerde kalarak (çünkü 39 level bir oyuncu 40 olduğu anda, savaş alanında ve ekipçe dövüşülen amfi tiyatro mücadelelerinde 40-49 level arası oyuncularla yüzleşmek zorunda kalıyor, keza 49 leveller de 50 oldukları an 50-59 arasında mücadele etmek zorundalar) ve kendilerine seviye atlatan experience (tecrübe) puanı veren görevlerden uzak durarak mümkün olduğunca güçlenmeye çalışıyorlar.
Gerçi artık yeni oyun düzeni ve getirilen "refah" sistemi ile bunun önüne epey geçildi. (aynı seviyede çok fazla bekleyen oyuncular için, görevlerden alınan tecrübe puanı %1000 oranına kadar artabiliyor. böylece uzun süre 39 levelde beklemeyi düşünen bir oyuncu yanlışlıkla şartlarını gerçekleştirdiği bir görevin üzerine tıklayıp ödülü aldığı zaman kendini birden bire 41 level filan olmuş halde bulabiliyor :)) ) Ancak yine de böyle düşünen arkadaşlarınız olabilir. Eğer sizin amacınız 80. levele kadar ilerlemekse ki kesinlikle bunu öneririm, o zaman ekibinizi de ona göre seçmeniz gerekecektir. Çünkü siz level kasmak, görev yapmak isterken, ekipten birisi "ya ben exp almayayım, bu levelde kalacağım" derse sıkıntı oluyor. O yüzden ortak hedef önemli.

Arkadaşlar, oyunu oynadığım 6 ay boyunca, kimi zaman kişi bazında değişimler yaşarken kimi zamansa komple ekip bazında değişmeler oldu, yani demek istediğim şu, oyuna ve görevlere aynı 4 lü ile başlayıp da bunu aylarca devam ettirebilmek pek kolay değil.
Mutlaka zaman zaman türlü sebeplerle ekibinizde değişiklikler olacaktır. Bu büyük oranda kaçınılmaz. Ama önemli olan da şu, sizin dışınızda 3 kişiden daha oluşacak olan ekibiniz haricinde, birliğinizden de an az 5-6 kişi ile irtibat halinde ve iyi ilişkiler içinde olmalısınız. Yani, "tamam ben ekibimi kurdum, biz 4 kişi birbirimize yeteriz, başka kimseye ihtiyacımız olmaz" mantığı, yanlış ve sizi yarı yolda bırakacak bir mantık.
O yüzden mutlaka ekip dışından oyuncularla da iletişim halinde olun ki, ekibinizde yaşanacak bireysel ya da genel problemler sonucunda ortada kalmayın.

Bir de şunu gözlemledim, oyunda daimi ekipler genelde 3. aydan itibaren oluşuyor. Serverde kişi sayısı iyice azalınca, hali hazırda ekip olan arkadaşlar birbirine iyice tutunuyorlar zira başka seçenekleri olmadığının da farkında oluyorlar. Ben 6 aylık oyun süremin son 3,5-4 ayı boyunca hep aynı ekiple beraberdim. Ancak öncesinde 2-2,5 aylık dönemde pek çok değişim yaşandı. Bu herkes için geçerli.

Şimdi şöyle ufak bir tekrar yapalım, nelerden bahsettik;
* her zaman en yeni serverde başlacağız
* mümkün olduğunca stokçu, biriktirici olacağız
* iyi arkadaşlıklar ve ortak hedeflere sahip kalıcı ekipler kurmaya çalışacağız zira bu bir takım oyunu.

Bir diğer tavsiyem, oyunda karşılaşacağınız, fark yaratan seçenekler üzerine olacak. Şöyle bir örnekle anlatmaya çalışayım,

Oyunda bazen, etkinlikler vasıtası ile karşınıza tüm oyun hayatınızda bir kereye mahsus olacak şekilde bir seçim yapma şansı gelebilir. Bu tarz durumlarda, bizim mentalitemiz şu şekilde olmalı,

"benim seçeceğim ve faydalanacağım bu seçenek, diğer oyuncularla aramda nasıl bir fark yaratabilir?"

Arkadaşlar, herkesin sahip olduğu ya da olabileceği bir eşyaya sahip olmak başkadır,  ayağınıza gelen bir fırsat sayesinde, sadece sizin ve serverdeki belki bir kaç şanslı kişinin sahip olabileceği bir eşyaya sahip olmak bambaşkadır.

Örneğim şu şekilde olacak;

Diyelim ki, oyunun başlarında bir binek etkinliği söz konusu, 50 adet filanca biriktirene "Panda Binek Kartı" veriyorlarken, yine 50 ya da 60 veyahut 40 tane filanca biriktirene de "Tavşan Binek Kartı" veriyorlar. Böyle bir etkinlik yok tabi de, ben örnek olsun diye yazıyorum şu an, önemli olan olayın mantığını kavramak.

Neyse, böyle bir etkinlik var önünüzde ve tavşan bineği ile panda bineğini karşılaştırdığınızda, panda bineğinin daha iyi olduğunu görüyorsunuz. Şimdi burada hemen ilk düşünce, panda bineğini alarak daha iyisine sahip olmak ve gücünüze güç katmak doğal olarak.
Ancak pek çok dikkatsiz ve tecrübesiz oyuncunun aksine, biz bu tuzak seçeneğe atlamayacağız.

Bu tarz durumlarda oyunu iyi araştırmış olmak önemli fayda sağlıyor. O yüzden size tavsiyem, oyunu kurcalamaktan korkmayın. Ben öğrendiklerimin yüzde 70 ini deneyip yanılarak öğrendim. Gerçi burada paylaşacaklarım sayesinde sizler bu yanılgılara düşmekten kurtulacaksınız.

Ufak bir araştırmanın ve sağı solu kurcalamanın ardından, bir de görüyorsunuz ki, günlük olarak yapılabilen "mor kristal madeni" görevinde, 15.000 adet mor kristal toplayan oyuncular, bunu panda bineği ile etkinlik gerekmeksizin takas edebiliyor!
Evet, yani oyun, belli zaman ve birikimden sonra zaten bu bineği almanız için size izin verecek.
Ama o da ne? daha güçsüz olan tavşan bineği ile ilgili herhangi bir şey bulamadınız!
Çünkü tavşan bineği, sadece etkinlikten elde edilebilen, oyunun genel akışında bulunmayan bir binek.

İşte bu durumda hemen şunu düşünmeniz lazım, "evet, panda bineği daha iyi ve bana kısa vadede daha çok yarar sağlar, ama ben bu bineği zaten oyunun ilerleyen günlerinde bir şekilde alabilirim, ancak tavşan bineğini her zaman bulamam. O halde ben tavşan bineğini almalıyım!"

Böylece iki seçecek arasından, ilk bakışta daha dezavantajlı gibi görüneni seçiyorsunuz ve arkadaşlarınız güçlü panda bineklerine binerken siz zavallı tavşanınızı sevmekle meşgul oluyorsunuz.

Bu aceleci arkadaşlar için acı gerçek ise 2-3 hafta sonra ortaya çıkacak ve biriktirdikleri 15.000 kristal ile 2. bir panda alamadıklarını görecekler..öyle ya, panda çiftliği kuracak halimiz yok :)

Siz ise, birikmiş kristallerinizle panda bineğinizi de alacak ve hem tavşan-hem panda bineği sahibi olarak bir "fark yaratacaksınız".

Olay bu, yani mantık bu şekilde işliyor. Elbette benim verdiğim son derece küçük ve hayali bir örnekti, ama seçimlerinizi neye göre yapacağınız konusunda kullanacağınız mantığı anladınız diye umuyorum.

Daha gerçek bir örnek vermek gerekirse, şu aralar serverlerde olan "kiraz" etkinliğini de örnek verebiliriz. Belli sayıda kiraz toplayanlar, koruma eşyalarını geliştirmeye yarayan "yeşil alev-turuncu alev" gibi eşyalara, çeşitli fashion kıyafetlerine, epik ekipman parçalarına, medusa perisine, 9 level mozaik taşlarına takas yoluyla sahip olabiliyor.
İşte bu gibi etkinlikler de her zaman bir seçim yapmanız gerekiyor. çünkü eğer günde 16 saat online olan bir çılgın değilseniz ve her ay oyuna binlerce elmas basan tuhaf insanlardan da değilseniz, hem 600 kiraz isteyen medusa perisini hem de 700 kiraz isteyen 9. level mozaik taşını takasla almanız pek kolay olmayacaktır. Bu gibi durumlarda, size en çok faydayı sağlayacak olan ödülü seçmeniz yararınıza olacaktır.

Eğer kuvvetli, nitelikli bir periniz yoksa, medusa iyi bir seçim olabilir. Ya da 70 epik setini tamamlamış ve 80 e yürüyen bir oyuncuysanız 80 kıyafet parçaları da son derece yerinde bir seçim olacaktır.
Bu eşyaları alırken, onlara başka ne şekilde sahip olabileceğinizi hesap etmeyi de unutmayın. Kendinize şu soruları sorun,

"Hangisine daha çok ihtiyacım var?"
"Bana uzun vadede en çok faydayı hangisi sağlar?"
"Hangi ödüle, oyunun genel akışı içinde sahip olabilme şansım var ve bu ne kadar kolay?"

bu soruların cevaplarını verdiğinizde, seçeceğiniz ödüle de karar vermiş olacaksınız.

Evet arkadaşlar, bu günlük yazımın sonuna gelirken, ana sayfa bölümünde bu tarz genel kapsamlı ve güncel tavsiyeleri vermeye devam edeceğimi bilmenizi istiyorum.
1-2 gün içinde de "Başlangıç ve Erken Oyun" bölümüne yani 1-49 level arası oyuncular ilgilendiren bölüme başlayacağımı da söylemekten mutluluk duyuyorum.

Ana sayfadan güncel ve genel, bölümlerden ise sadece o bölümü ilgilendiren yazılarla ilerleyeceğiz. Level bölümlerinde ilerledikçe, "etkinlikler" ve "ek sahneler" bölümlerinde de detaylı paylaşımlar gelecek.

Genel ve geniş kapsamlı tavsiyelerle başlayıp, en derin detaylara kadar ineceğiz.

Şimdilik hoşça kalın, iyi oyunlar diliyorum :)

3 yorum:

  1. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Çok yararlı bir rehber yapmışsın. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. emperor casino Archives - Shootercasino
    Caesar Casino is a modern online casino. It accepts USA players, หาเงินออนไลน์ but 제왕 카지노 accepts European currencies such as EUR, GBP, USD, POKER, XRP, 샌즈카지노 XRP,

    YanıtlaSil